Academy kalender

« Juli - 2019 »
Z M D W D V Z
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

TRAINING - Financieel Management voor Ondernemers

Als ondernemer moet je van veel zaken verstand hebben. Je moet uiteraard weten wat je klant wilt en hoe jouw product of dienst voorziet in de behoefte van die klant. Maar als dat onvoldoende oplevert, heeft ondernemen weinig zin.

Voor de meeste ondernemers is hun bedrijf de grootste investering. Het gaat daarbij niet alleen om geld, maar ook om investeren in termen van tijd en persoonlijke opofferingen. Van investeringen in aandelen of obligaties is de waarde bekend, maar van de waarde van hun eigen bedrijf weten veel ondernemers nauwelijks iets.

Ondernemers werken hard en met passie om hun bedrijf succesvol te maken. Toch levert dat niet altijd het gewenste resultaat op. Er zit bijvoorbeeld geen groei in de onderneming, of de groei levert geen winst op, of de winst wordt niet omgezet in geld. Ook kan een onderneming worden gedwongen te stoppen als niet wordt voldaan aan wettelijke verplichtingen.

Financieel Management voor de Ondernemer is bedoeld om ondernemers te laten begrijpen hoe een bedrijf geld op kan leveren. Met andere woorden, hoe wordt waarde gecreëerd en hoe kan een faillissement worden voorkomen. 

Wat komt aan bod in de training?

Financieel Management voor de Ondernemer bestaat uit vier modules. In iedere module wordt één centrale vraag behandeld:

 • Hoe kan ik de waarde van mijn bedrijf bepalen?
 • Hoe kan ik waarde creëren met mijn onderneming?
 • Hoe kom ik aan het geld om de groei te financieren?
 • Wat zijn de zaken waarmee ik verder nog rekening moet houden?

De training is bestemd voor startende ondernemers en voor ondernemers die hun bedrijf verder willen laten groeien. De training is interactief en heeft maximaal zestien deelnemers. Daardoor is er ruimte voor individuele bedrijfsvragen, persoonlijk strategisch advies en het delen van kennis en ervaring met andere ondernemers. 

1. Hoe kan ik de waarde van mijn bedrijf bepalen?

Vanuit financiële begrippen als balans, resultatenrekening en de daarvan afgeleide kengetallen wordt ingegaan op het ultieme doel van elke onderneming: het creëren van waarde. Het bepalen van de waarde van een bedrijf, komt aan bod door middel van een casus over een bedrijfsovername.

Wat leer je in deze module?

 • Balans en resultatenrekening begrijpen
 • De gezondheid van een onderneming te bepalen
 • Kasstroomoverzicht en tijdswaarde van geld
 • De waarde van een onderneming bepalen

2. Hoe kan ik waarde creëren met mijn onderneming?

Waarde bepalen is een eerste stap. De waarde van een bedrijf verhogen is echter veel belangrijker. Door zaken als de commerciële waarde-propositie te koppelen aan zeven value drivers wordt een strategisch of business plan ontwikkeld. Dat plan bevat concrete acties om waarde te creëren. Om er zeker van te zijn dat er inderdaad waarde wordt gecreëerd, moeten deze acties worden opgevolgd.

Wat leer je in deze module?

 • Hoe de waarde van een bedrijf te verhogen
 • Een strategische analyse maken
 • Een (kort) strategisch of business plan opstellen
 • Hoe dit plan op te volgen

3. Hoe kom ik aan het geld om de groei te financieren?

Ondernemingen starten of doen groeien vereist investeringen. Het aantrekken van vermogen daarvoor kost geld, maar interne financiering door winst niet uit te keren is alleen mogelijk als er winst wordt gemaakt. Daarom wordt ingegaan op het vrijmaken van vermogen dat is vastgelegd in bedrijfsmiddelen. Dat is gratis geld.

Wat leer je in deze module?

 • Risico en rendement
 • Werkkapitaal beheersen (debiteuren, crediteuren en voorraad)
 • Geld van derden aantrekken

4. Wat zijn de zaken waarmee ik verder nog rekening moet houden?

Als ondernemer moet je voldoen aan wettelijke verplichtingen. Daarnaast zijn er praktische zaken waarmee je rekening moet houden wil je bedrijf succesvol worden en blijven.

Wat leer je in deze module?

Inzicht in praktische zaken en wettelijke verplichtingen op gebied van financiële administratie, belastingen, personeelszaken en juridische zaken.

 

 

Tags: Finance

Waar, wanneer en hoe laat?

Er is geen datum bekend.

Inschrijven

Het is nog niet mogelijk om in te schrijven.