Academy kalender

« Maart - 2019 »
M D W D V Z Z
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Eigen verantwoordelijkheid en de bank

14 juni 2014 | Geschreven door: John Greijmans

Veel particuliere beleggers hebben in de afgelopen jaren geprobeerd geld terug te krijgen dat ze, via hun banken of vermogensbeheerders, in DSB Bank, Fortis of SNS hadden belegd. Voor de crisis uitbrak bij deze instellingen, wilde iedereen beleggen. Banken waren bijzonder populair, want die stonden onder streng toezicht. Sommige banken waren zó groot, die konden toch niet failliet gaan? Toch wel, met alle nadelige consequenties voor de belegger.

Er zijn schrijnende gevallen bij. Soms gaat het om regelrechte misleiding, waarbij zeer risicovolle producten als veilig aan de man werden gebracht. Ook werden portefeuilles van klanten soms volgepropt met diep achtergestelde obligaties en riskante, complexe schuldpapieren, terwijl die klanten hadden gezegd conservatief te willen beleggen.

Maar het komt ook voor dat klanten de adviezen van hun bank in de wind sloegen en tóch hun schade vergoed kregen. Omdat de rechter vond dat de bank de klant „indringender” had moeten adviseren van zijn beleggingen af te zien. De bank had nee moeten verkopen. Rechters interpreteren de zorgplicht van banken steeds ruimer. Banken worden meer verantwoordelijk gehouden voor het welzijn van hun klanten.

Het is echter de vraag, of de consument zo niet wat al te veel beschermd wordt. Immers, met een steeds verder opgerekte zorgplicht valt niet uit te sluiten dat de consument ook steeds minder eigen verantwoordelijkheid neemt. Zij denken zelf niet meer nadenken over de risico’s van een product, omdat officiële instanties toch wel actie ondernemen.

De vraag is ook of al die regels ook echt zullen leiden tot bescherming voor de consument. Het risico bestaat dat banken hun klanten overladen met productinformatie, louter en alleen bedoeld om hen medeplichtig te maken voor het geval het opnieuw fout gaat.

________________________________________

Dit artikel is een samenvatting van een artikel verschenen in het NRC Handelsblad van zaterdag 14 september 2013 op pagina 12 & 13

Tags: Beleggen