Academy kalender

« Maart - 2019 »
M D W D V Z Z
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Red Data blij met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie

08 september 2014

‘Persoon heeft recht vergeten te worden door Google’. Als Red Data zijn we blij met deze uitspraak! 

Wij zijn als IT-dienstverlener al een paar jaar actief in de wereld van informatiemanagement en big data. Eén van onze diensten betreft Wypes, waarmee ongewenste en irrelevante content van internet kan worden verwijderd. Om die reden heeft de uitspraak van het Hof onze grote belangstelling, want het is soms schrijnend te zien welke problemen onze klanten aandragen. De uitspraak van het hof betreft alleen personen en nog geen bedrijven, maar het is zeker een stap voorwaarts! 

Het recht op je privacy is een groot goed ondanks de discussies over het witwassen van criminaliteit. Geen enkel bedrijf hoeft mee te werken aan het verwijderen van strafrechtelijke informatie of data die daarbij betrokken is. Ook wij hebben daar onze screeningsprocedures voor. Maar het is daarentegen ook absurd dat je identiteit ter discussie kan komen te staan door het verzamelen (of zelfs hacken) van (Social Media) data op het internet en je geen controle meer hebt over je eigen privacy. Search oplossingen zijn zeker waardevol, net zoals het recht op vrijheid van pers en het recht op vrijheid van meningsuiting het verdedigen waard zijn. Maar het is nooit de bedoeling geweest dat search oplossingen in combinatie met deze twee grondrechten ervoor zouden gaan zorgen dat het recht op privacy geen enkele waarde meer zou hebben! En zolang dit recht zodanig wordt geschonden dat mensen daar last c.q. pijn van hebben hopen wij onze klanten te kunnen blijven helpen met Wypes. Uiteraard binnen de regels van de wet, met een gedegen screeningsprocedure en zonder oneigenlijk data te verwijderen.

Wij zijn benieuwd hoe Google omgaat met deze uitspraak van het Europese Hof en welk effect dat heeft op onze samenwerking. Daarbij is het overigens nog steeds van belang dat ‘voorkomen beter is dan genezen’. Daarom is het goed dat mensen zich er bewust van zijn en blijven wat ze publiceren op het internet en op hun Social Media profielen. Het instellen van de juiste privacy blijft vaak achterwege omdat er onvoldoende bewustwording is over wat er allemaal kan gebeuren met de berichten en foto’s die online worden gezet. We zien gewoon dat daar te weinig aan wordt gedaan in bijvoorbeeld het onderwijs en dat Social Media providers de privacy vaak in de kleine lettertjes verstoppen. Bewustwording is essentieel en jezelf regelmatig laten auditen kan daarbij helpen. Het is belangrijk dat je als particulier of organisatie zelf grip kunt houden op al ‘jouw’ data. Daar maken wij ons dagelijks sterk voor als Red Data.

Website Wypes

Tags: Systemen en Technologie